Fondacija "Mali princ" neprofitna je, nevladina organizacija, osnovana na neodređeno vreme radi dobročiniteljskog pomaganja stvaralaštva, kreativnosti, socijalne zaštite i drugih društveno korisnih ciljeva. Fondacija je osnovana 27. decembra 2000. godine kao udruženje građana, a od 10. aprila 2018. godine radi u skladu sa Zakonom o zadužbinama i fondacijama Republike Srbije.

Logo Fondacije Mali princ

Počev od školske 2003/2004. godine Fondacija nagrađuje po jednog studenta sa Departmana muzičke, likovnih i dramskih umetnosti Akademije umetnosti iz Novog Sada za postignute vrhunske rezultate u umetničkim oblastima. Izražavajući obostrano poštovanje i stalno težeći unapređivanju saradnje, Fondacija i Akademija godinama unazad, osim dodele nagrada, realizovale su i niz drugih aktivnosti vezanih za nastavni proces, dovođenje svetski afirmisanih umetnika na gostovanje, i stipendiranje master studije studenata pre svega novosadske Akademije umetnosti.

Važan segment delovanja Fondacije je organizovanje i sufinansiranje izložbi naših umetnika u inostranstvu. Fondacija "Mali princ" u saradnji sa Galerijom Bel Art iz Novog Sada od 2012. godine organizavala je izložbe umetnika u Ženevi, Budimpešti, Parizu, Beču, Beogradu i Novom Sadu.

Bootstrap Themes

Zašto Fondacija?

Kao i mnogi, detinjstvo sam završila i mladost započela veličanstvenom knjigom Antoana de Sent Egziperija “Mali princ”. Iz njegovih reči naučila sam sve o plemenitosti i čestitosti. To se uči jednom, a pamti čitavog života - Aleksandra Vegezzi Boškov

Rođena sam i odrasla u Novom Sadu. Sticajem okolnosti, mladost, pa potom i čitav život provela sam u Švajcarskoj, u Ženevi. Ali, rodni grad, tihe ulice, detinjstvo obasjano mirom i spokojem, nikada nisam zabravila. Tu sam naučila da čitam, da se družim, da vozim bicikl, šetam, da idem na Dunav, da vidim i pamtim slike, tu sam krenula u pozorište, i ono lutkarsko i ono za odrasle, tu sam prvi put bila na koncertu ozbiljne muzike.

Moj suprug Antonio Vegezzi i ja odlučili smo da osnujemo Fondaciju, i da joj damo simbolično i stvarno ime po ovoj sjajnoj pripovesti. Sam naziv fondacije, “Mali princ”, govori sam za sebe o našim namerama da pomognemo stvaraocima, pogotovo mladima. Uostalom i sami imamo tri sina. Svesna sam da je u vremenu koje je iza mene, moj zavičaj prošao kroz silne nesreće, da je generacijama mladih prosto bio zatvaran vidik, da im je pretila opasnost života u krugu, bez mogućnosti da vide i budu viđeni.

Nagrada fonda

Nаgrаdа Fоndаciје Mali princ uručuје sе studеntimа Аkаdеmiје umеtnоsti u Nоvоm Sаdu zа vrhunskе rеzultаtе u оblаsti umеtnоsti pоčеvši оd škоlskе 2003/2004. gоdinе. Fondacija dоdеlјuјu nаgrаdu kоја је nоvčаnа i iznоsi 1500 еvrа u dinаrskој prоtivvrеdnоsti. Nаgrаdа sе dоdеlјuје trimа studеntimа zаvršnе gоdinе оsnоvih аkаdеmskih studiја i/ili studеntimа mаstеr аkаdеmskih studiја, pо јеdna nа Dеpаrtmаnu muzičkе umеtnоsti, Dеpаrtmаnu likоvnih umеtnоsti i Dеpаrtmаnu drаmskih umеtnоsti.